Източник: Reuters

L-карнитинът се рекламира и описва като безопасна хранителна добавка, която спомага топенето на телесни мазнини и натрупването на мускулна маса. Тя е особено популярна и се използва в редица фитнес програми за отслабване и заякване и е редовна съставка в повечето енергийни напитки, но малцина знаят какво всъщност представлява активното вещество и колко ефективно е то.

Карнитинът е съединение, налично в почти всяка клетка на човешкото тяло. То е естествено за организма вещество, образувано от аминокиселините лизин и метионин и е отговорно за транспортирането на мастни киселини към митохондриите. 

Митохондриите са вътреклетъчни структури, чиято функция е да произвеждат енергия и могат да се разглеждат като енергийните централи на клетките. Карнитинът транспортира мастните киселини в митохондриите, където те се „изгарят” чрез окислителни процеси, при които се отделя енергия. Има и друга важна функция, свързана с транспорта: извежда от митохондриите отпадъчни и токсични вещества като предотвратява тяхното натрупване.

L-карнитинът е една от трите форми на съединението и се използва в медицината за третиране на карнитинов дефицит – състояния, при което тялото синтезира твърде малки количества от която и да е форма на карнитин. Дефицитът може да е породен както от генетична предразположеност, така и от приема на лекарства или провеждането на хемодиализа, които могат да понижават нивата на транспортното съединение в кръвта. Използва се още при третирането на сърдечносъдови заболявания, гръдна болка, дифтерия и висок холестерол. 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase