Източник: Reuters

Грипът е вирусно заболяване, което има най-висока активност между октомври и май. Продължава няколко дни и може да е съпроводен с усещане за умора в продължение на две-три седмици. Обикновено предизвиква болка в мускулите и ставите, главоболие, кашлица и висока температура.

Вирусът на грипа не бива да се подценява, тъй като често води до усложнения като пневмония,бронхит, други инфекции на горните дихателни пътища.

Макар и много рядко все пак е възможно да се срещат усложнения от грип в централната нервна система, при което се получава мозъчен оток, често може да се съпроводи с нарушения в съзнанието и мозъчни увреди. При реализиране на тези патологични находки, вирусът на грип може да стане и причина за летален изход.

Поради факта, че грипът е вирусна инфекция, той не бива да се третира с антибиотици. Антивирусните препарати могат да намалят тежестта и продължителността на инфекцията. Обикновено се прилагат, когато има риск от усложнения вследствие на настъпилата вирусна инфекция. Най-доброто лечение за момента е почивка вкъщи, на топло и с прием на обилно количество течности и витамини.

Съществуват специални грипни ваксини, които са препоръчителни при хора с висок рисков коефициент за развитие на усложнения от грипно-вирусната инфекцията.

В това число се включват пациенти с хронични сърдечни, белодробни, бъбречни и неврологични заболявания, както и хора с диабет и такива с понижена реактивност на имунологичните компоненти.

 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase