Източник: Reuters

Енергийните напитки, които съдържат кофеин, могат да променят начина, по който бие сърцето, предупреждават експерти. Екип учени от Университета в Бон, Германия, наблюдават сърцата на 17 души, час след като те са изконсумирали енергийна напитка.

Анализът сочи, че свиванията на сърцето са по-енергични, след  консумацията на подобна напитка. Учените обясняват, че количеството кофеин в енергийните напитки е до три пъти по-голямо, в сравнение с останалите напитки като кафе или кола. 

Познати са много странични ефекти, свързани с прекомерната консумация на кофеин, включително учестен пулс, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане. Изследователите дават на участниците напитка, която съдържа 32 мг на 100 мл кофеин и 400 мг на 100 мл друго химическо вещество – таурин.

Експертите показват как лявата камера на сърцето, която изпомпва кръвта, започва да се свива по-енергично само един час след като енергийната напитка е изконсумирана. 

Все още не е ясно как тази промяна, вследствие на енергийните напитки, влияе върху ежедневната или спортната активност. Не е ясно също така и въздействието й върху хора, страдащи от сърдечни заболявания. 

Въпреки това, изследователите съветват тези, които страдат от нерегулярен сърдечен ритъм, да не консумират такива напитки.

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase