Източник: Reuters

Листериозата е сериозна инфекция, която може да настъпи след консумация на заразени храни с бактерията Listeria monocytogenes. Бременните, неродените още бебета, новородените, хората с потиснат имунитет, хората в преклонна възраст са податливи на инфекцията. У тях тя може да предизвика усложнения като инфектиране на кръвта, менингит и други животозастрашаващи състояние.

Инфекцията е коварна с това, че дори и да не причини сериозни оплаквания при бременната, тя нанася сериозни поражения на развиващия се плод, особено когато не е предприето лечение.

Бактериите навлизат в плацентата, заразяват околоплодната течност и бебето. Това може да доведе до загуба на бременността или преждевременно раждане. В този случай новороденото е с ниско тегло и неспособно да се справи с инфекцията. 

Ако при раждането неговото здравословно състояние все още е добро, то се влошава до няколко седмици, като се развиват усложнения като инфекция на кръвта, проблеми с дишането, висока температура, възпаления на кожата, редица органи и централната нервна система. В този случай се говори за късно проявена листериоза, като се предполага, че заразяването се е случило по време на преминаването на бебето през родилните пътища или по-късно при контакт със заразен или замърсена среда.

В много голяма част от случаите листериозата се оказва пагубна за бебетата.

За щастие, рискът от листериоза може да бъде избегнат лесно. 

 

Останалата част на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase