Източник: Reuters

Изследване на Бостънския медицински колеж сочи, че при над 20% от пациентите, приети за пръв път с депресия, симптомите започнали да се проявяват 1-2 месеца след датата на поставяне на зъбна пломба с амалгама.

Амалгамата представлява сплав на живак с друг метал като сребро, мед или цинк. Тя е евтина и лесна за употреба субстанция, която може да функционира с десетилетия като изкуствена, предпазваща покривка за увреден зъб. Популярна сред стоматолозите още от средата на 19 век, за повече от 150 години тя набира все повече и повече противници – от естети и еко-защитници до учени, предупреждаващи за заплахата от живачно отравяне.

От 2008 г. амалгамата е забранена за употреба в стоматологичната практика в Швеция, Норвегия и Дания.

Изследване от 2004 А. Glenny и Y. Issa доказва зловредното влияние на живачните пломби в образуването на кожни лезии.

Доктор Мютер и екипът му от германския Institut für Umweltmedizin und Krankenhaushygiene, заключват в изследването си от 2005 г, че премахването на амалгамни пломби при пациенти с необясними хронични оплаквания и заменянето им със съвременни категорично води до подобряване на общото им здравословно състояние. 

Те изтъкват в изследването си, че амалгамите са изготвени от около 50% елементарен живак и смес от вода, сребро, мед и цинк и че миниатюрни количества живачни пари се отделят непрекъснато от пломбата.

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase