Източник: Reuters

Жените в напреднала възраст, които водят активен начин на живот, имат по-ниски нива на хормона естроген от връстничките си, установява ново проучване, което се опитва да обясни по какъв начин физическата активност предпазва отрак на гърдата. 

От дълго време насам учените свързват двигателната активност с понижения риск от онкологичното заболяване при жени, преминали периода на менопаузата. Установено е също така, че завишените нива на естроген повишават риска от рак на гърдата. 

В проучването участие взимат 540 полякини, на възраст между 40 и 74 години. Всички те са здрави контролни пациенти според полското проучване. Никоя от участничките не е подложена на хормонална терапия. 

На всички им е назначена програма, включваща различни физически упражнения. За период от седем дни те трябва да носят на китката си устройство, наречено акселерометър, докато са будни. Устройството измерва активността, която всеки участник извършва. За целта на проучването, жените трябва също така да предават проби от урина на всеки 12 часа.

Анализите сочат, че физическата активност е свързана с понижаване нивата на естрогените, вследствие на ускоряване на техния метаболизъм. 

Експертите обясняват, че нивата на естрогените са от изключително значение при рака на гърдата. Сега обаче за първи има неоспоримо доказателство, че физическата активност намалява нивата на тези хормони. Това в голяма степен помага да се разбере процесът и начинът на функциониране на заболяването. 

Физическата активност помага и по други начини. Така например е установено, че активният начин на живот подобрява метаболизма на инсулина, а високите му нива се свързват с повишаване риска на някои туморни заболявания. Освен това, физическата активностпомага да се поддържа здравословно тегло, аестрогенът в периода след менопаузата идва от мастните тъкани. 

Данните от проучването са публикувани в American Cancer Society.

Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase