Източник: Reuters

Приготвяна от кисело мляко, мътеницата е традиционна българска напитка, която бавно и постепенно загубва своята популярност след настъпването на масова урбанизация на населението и до днес остава в сянката на айряна.
 
Питието се получава при извличане на масло от полуферментирало мляко, като за целта може да използва краве, козе, овче и биволско мляко.
 
Основната разлика между айряна и мътеницата е, че последната напитка е с по-гъста консистенция и има по-голям процент масленост. Също така, мътеницата има променлив вкус: когато е прясна е леко сладникава, но престои ли повече от един ден, добива приятен, кисело-тръпчив вкус, дължащ се на продължаващия процес на ферментация.
 
Макар в България, поради увеличаването на дела на градското население, тази уникална напитка да загубва своята популярност, изместена от по-лесния за приготвяне и по-траен айрян, на запад тя набира популярност като здравословна напитка за спортисти. Там се нарича buttermilk – маслено мляко. С това име, тя отново се опитва да се появи на българския пазар.
 
В големите вериги магазини се предлагат два основни типа от този продукт: пълномаслен и нискомаслен. Освен по калоричното си и мазнинно съдържание, те се различават и в концентрацията на витамини.

Още полезна информация за хранене можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase