Снимка: Reuters

Момчетата, диагностицирани със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, страдат от затлъстяване на средна възраст по-често от останалите им връстници, сочи дългогодишно проучване.

Изследователите анализират група 41-годишни мъже, диагностицирани със синдрома в детска възраст, и сравняват теглото им със средното за тази възрастова група. Анализът показва, че теглото им е с около 8 килограма над средното. Изследването потвърждава предишни изследвания по темата, които достигат до аналогични изводи. Според Шери Пагото – изследовател от Университета в Уорчестър, вече има достатъчно убедителни данни, за да се говори за категорична връзка между двете състояния.
 
В проучванете изследователите измерват ръста и теглото на 207 8-годишни момчета със синдрома. 10-години по-късно, те сравняват теглото на 18-годишните младежи с теглото на 207 младежи от контролна група със сходен ръст. След още 10 години е направено сравнение с втора контролна група.
 
На 41-годишна възраст, мъжете от изследваната група тежат средно 96,8 килограма, 41% от тях имат затлъстяване в една или друга степен. Мъжете от контролните групи тежат средно 88,18 килограма като 22% от тях са затлъстели.
 
Научавайки все повече за областите в мозъка, свързани със затлъстяването, учените откриват, че те се припокриват до голяма степен с центровете, свързани с хиперактивността. Изглежда, че общото по между им е т.нар система за възнаграждаване, която е област в мозъка, която предопределя привикването към храна, алкохол, цигари, наркотици и т.н.
 
Спекулира се, също така, че затлъстяването, поне частично, отразява импулсивността и трудното взимане на решения от засегнатите от синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието. Лекарите добре знаят, че те могат да бъдат силно компулсивни по отношение на храненето.
 
Това кара медиците да се опасяват, че повишеният риск от затлъстяване носи и повишен риск от усложненията на затлъстяването – диабет тип II, атеросклероза, хипертония, коронарна сърдечна болест и още много други.
 
Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в САЩ едно на всеки 10 деца е диагностицирано с този синдром. Момчетата страдат над два пъти по-често от момичетата. Лекарите препоръчват на родителите на такива деца да следят внимателно калорийния им прием и да не им позволяват да приемат много захар.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase