Източник: Reuters

Шведски агенции за манекенки изпращат агентите си в най-голямата в страната клиника за хранителни разстройства, каквото е анорексията. Лекари и пациенти в клиниката се оплакват, че представители на агенциите настойчиво се свързват с пациентките, предлагайки им работа.

Според Ана-Мария Сандеберг – директор на клиниката, това поведение е скандално, защото изпраща грешно послание към здравите момичета – ако станете анорексички, ще бъдете красиви и успешни.

Клиниката отговаря на наглите набези с реорганизиране на графика, тъй като агентите най-често се появяват в почивките, когато момичетата се разхождат в прилежащия парк. Според Сандеберг едно от момичетата, получили предложение за работа, е толкова изтощено от анорексията, че се придвижва в инвалидна количка.

Засега изглежда, че промяната на графиците дава резултат – по-малко момичета се оплакват от нагли агенти, които не се свенят да предлагат работа на тежко болни и силно изтощени 14 – 15-годишни момичета.

Стокхолмският център за хранителни разстройства не назовава агенцията, но подозренията падат най-вече върху Elite – една от най-големите агенции за модели в света. Фредо Каземи – директор на стокхолмския офис на Elite, отхвърля подозренията, наричайки практиката „гнусна и неетична“. Според него никоя уважавана агенция не бива да работи по този начин.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase