Снимка: Reuters

 Някои татуировки може да оставят дълготраен ефект, различен от очаквания – при това неприятен и неестетичен. Причината е в една от съставките в мастилото – пара-фенилендиамин, който може да предизвика сериозни алергични реакции – обриви, мокри рани, увеличена чувствителност към светлина и скарифициране. Реакциите могат да се появят непосредствено след поставяне на татуировката или до три седмици след това.

 
Пигментът се съдържа в червено-кафявото багрило хена, което се добива от растението Lawsonia intermis. То произхожда от тропичните и субтропичните райони на Африка и Азия. Багрилото е използвано от над 2000 години насам като оцветител за коси и платове, а сега – и за правене на татуировки.
 
Въпреки че предупреждението на FDA се отнася само за татуировки, всички продукти, съдържащи съставката, имат потенциала да предизвикват алергична реакция. Скорошно проучване, публикувано в Journal of the German Society of Dermatology, показва, че пара-фенилендиамин е отговорен за седем случая на алергични реакции към бои за коса и гримове. Всички засегнати имат медицинска история на сензитизация към веществото, след татуировки. След поставяне на татуировките изминават шест години до поява ма реакцията към боите за коса и гримовете, съдържащи пара-фенилендиамин. Според авторите, това може да бъде от съществено значение за някои професии като фризьори и козметици.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase