Снимка: Reuters

Младите мъже, които гледат телевизия по три часа на ден продуцират с 50% по-малко сперматозоиди от по-активните си връстници, които не се заседяват пред телевизора, предупреждават изследователи, провели първото проучване, ясно свързващо ниската физическа активност с понижение в качеството на спермата.

Изследването, проведено от Харвардското училище за обществено здраве и публикувано в British Journal of Sports Medicine, показва, че мъжете, които гледат телевизия по 20 часа на седмица, имат с 44% по-нисък брой на сперматозоидите, в сравнение с мъжете, които почти не гледат телевизия. Също така, мъжете, които са физически активни по 15 часа на седмица, имат 73% по-високо съдържание на сперматозоиди в еякулата, в сравнение с тези, които спортуват по 5 часа на седмица. Подобрение в качеството на спермата, обаче, се наблюдава само при интензивно физическо натоварване, умерените по интензивност тренировки не повишават сперматозоидното съдържание.

Резултатите са получени от анализирането на проби от 189 мъже на възраст между 18 и 22 години. Резултатите са особено ценни, защото са получени от проучване с добър дизайн. Малкото аналогични проучвания са провеждани сред професионални атлети – бегачи на маратон и колоездачи, които имат нива на физическа активност, непостижими за повечето хора по света. Резултатите от такива проучвания едва ли могат да се разглеждат като обективни и показателни за широката популация.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase