Снимка: Reuters

Вегетарианският начин на хранене понижава риска от развитие на исхемична болест на сърцето с една трета, става ясно от изследване на Оксфордския университет. Това е най-мащабното проучване, намиращо ползата на вегетарианството за здравето на сърцето, се пише в сп. American Journal of Clinical Nutrition. Резултатът е получен след анализ на данните на близо 45 хиляди души, участвали в проекта European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), проследяващ здравето и навиците им в продължение на 20 години, от 1990 до 2009 г.

Базата данни включва отговори на въпроси за здравословното състояние, стил на живот, количество консумирана за деня храна, начин на хранене, физическа активности, вредни навици и пр. При 20 хиляди души са проследявани и промените в стойностите на кръвно налягане и са провеждани кръвни изследвания, включително и за холестерол.

За периода на изследването са потвърдени 1235 случая на исхемична болест на сърцето.

При анализа на крайните резултати изследователите намират, че при придържащи се към вегетарианския режим на хранене, рискът от исхемична болест на сърцето е по-нисък с 32%. При това са отчитани и фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса, социално-икономически условия и др. 34% от анкетираните се определят като вегетарианци.

При тях нивото на холестерола, стойностите на кръвно налягане и индексът на телесна маса са по-ниски, отколкото при консумиращите месо, което и обяснява резултата за по-ниския риск от исхемична болест на сърцето при спазване на вегетарианския режим на хранене.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase