Снимка: Reuters

Досега се смяташе, че риск за здравето носят единствено мазнините, които се трупат по корема и гърдите, а тези по бедрата и ханша се приемаха единствено като козметичен дефект. Само че, съвсем ново американско изследване показва, че глутеалната мастна тъкан по пълните бедра играе ключова роля за развитието на метаболитен синдром и е показател за предразположеност към диабет и сърдечносъдово заболяване.

Метаболитният синдром се приема за предиабетно състояние, при което се отчита натрупване на висцералната мастна тъкан, високо артериално налягане, инсулинова резистентност и нарушена обмяна на мазнините. 

Изследователският екип открива, че при хората с метаболитен синдром нивото на химерин в кръвната плазма и глутеалната мастна тъкан е повишено, а на оментин-1 – понижено. Това са два от четирите адипокини – сигнални хормоноподобни белтъци, които се синтезират от мастната тъкан, и се измерват от медиците. Според тях хората с пълни бедра и ханш отделят прекомерно много химерин, а е известно, че той е обвързан с инсулиновата резистентност. Ниското ниво на оментин-1 пък води до високи стойности на глюкоза и триглицериди в кръвта и ниски на добрия HDL холестерол. 

Включените 45 души в изследването са били в ранен стадий на метаболитен синдром. Тоест при тях се е отчитало наличие на коремни мазнини, високо кръвно налягане и умерено повишени нива на липиди и глюкоза в кръвта, но не и инсулинова резистентност. 

Освен разобличаване на мита за безвредността на заобленостите по ханша, екипът на проф. Ишуърлал Джиалал от "Ю Си Дейвис хелт систем" означават определени отклонения в концентрацията на адипокините, които могат да служат като маркери за разпознаване на метаболитния синдром.  

Изследването е публикувано в он лайн изданието на сп. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase