източник: Reuters

Употребата на марихуана може да има широкообхватни последици, като краткосрочна загуба на паметта и повишаване на сърдечната честота.

 
Според специалисти това до голяма степен се дължи на активната съставка в марихуаната, алкалоида делта-9-тетрахидроканабинолът (THC).
 
Той играе ключова роля във формирането на паметта, обясняват учени.
 
Редовната употреба на марихуана увеличава риска от проблеми с паметта и други когнитивни нарушения.
 
Други странични ефекти от употребата на марихуана са:
 
  • Забавени реакции и нарушения в координацията на движение, което увеличава риска от травми и наранявания, както и шофьорските и други операторски умения.
  • Липса на правилна преценка. Според специалисти употребата на канабис е една от причините за рисковото сексуално поведение.
  • Ускорен пулс. Марихуаната може да ускори пулса от 20% до 100%, което увеличава риска от сърдечен пристъп. Много уязвими са предразположените към сърдечни проблеми.
  • Промени в настроението и психичното състояние. То може да варира от силна еуфория до апатия, да се проявява агресивност, раздразнителност, параноя, депресия, тревожност.
 
Продължителната и редовна употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване, проблеми с възприятието и паметта, респираторни проблеми, като хронична кашлица и бронхит, повишен риск от психоза, когнитивен упадък и др.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase