Алкохолът и тютюнопушенето са най-рискови фактори за влошено здраве Снимка: архив, Reuters

„Опостушителна ирония“ - така описват основния извод, който изследователи правят след петгодишно изследване върху здравеопазването в цял свят, съобщава Ройтерс.

Хората по света живеят по-дълго, но с по-високи нива на болести според най-новото и мащабно проучване. Светът е постигнал голям напредък в борбата с някои инфекциозни болести. В резултат на това ние живеем по-дълго, но по-болни -  с редица здравословни проблеми и години, пълни с физически и психически натоварвания.

Изследването е извършено от 480 учени от 302 институции в 50 страни. От него става ясно, че кръвното налягане, пушенето и пиенето на алкохол са станали най-високите рискови фактори за влошено здравословно състояние.

Те заменят досега най-високия рисков фактор – детското недохранване, който беше в топ листата през 1990 г. Сред окуражаващите резултати обаче е 60-процентното понижаване на смъртните случаи - от 16,4 милиона през 1970 г. на 6,8 милиона през 2010 г. сред децата под 5-годишна възраст вследствие на намаляване на недохранването, пише още Ройтерс.

За 40 години, от 1970 до 2010 г., продължителността на живота се е увеличила с 11,1 години за мъжете и с 12,1 години за жените по света, показва изследването, обхванало 187 страни.

Влиянието на ХИВ и СПИН остава все още голямо – той е причината за около 1,5 милиона смъртни случая през 2010 г.

Въпреки че в цял свят се очаква хората да живеят по-дълго, разликата в продължителността на живот между страните с най-високия и с най-ниския стандарт на живот не се е променила от 1970 г. насам.

С най-малка продължителност на живота са жителите на Хаити - 32,5 години за мъжете и 43,6 години за жените, а с най-голяма са японките - 85,9 години.

Страните от Субсахарска Африка все още са с висок процент на ранна смърт – там продължителността на живота на мъжете е намаляла с 1,3 години, а тази на жените - с 0,8 години през последните 40 години в резултат най-вече на пандемията от СПИН.

„Забелязва се постепенно преминаване от ранна смърт в хронични болести“, казва проф. Кристоф Мърей от университета във Вашингтон, който е един от ръководителите на мащабното проучване.

Болести като диабет и рак на белите дробове зачестяват, докато болести като диария и туберколоза се срещат малко по-рядко в сравнение с минали години.

Според изследователите смъртните случаи вследствие от диария са намалели с 60% в последните 20 години, въпреки че някои учени смятат, че хората подценяват последствията от лошата хигиена.

„Изследването показва и признава страхотния напредък, който е направен спрямо здравните въпроси. Това беше и една от целите на проекта "Милениум" на ООН за глобалните цели на хилядолетието.", коментира проф. Петър Пиот, директор на Медицинско училище по хигиена и тропически болести, цитиран от BBC.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase