източник: Reuters

Ново проучване показва, че два щама на Clostridium difficile са станали резистентни на антибиотици и са се разпространили бързо сред болнични заведения из целия свят. 

Clostridium difficile е спорообразващ бактерий, причиняващ тежки хранителни отравяния с профузна диария, когато успее да преодолее естествената микрофлора в червата.
 
Инфекциите с резистентни щамове от различни видове бактерии са огромен проблем от десетилетия. През последните десет години особено голямо значение предизвикват резистентните към антибиотици щамове на Clostridium difficile.
 
Учените изследват генетичния код на бактерия, който се променя, т. е. мутира много бързо. Сравнявайки генетичния код на два различни щама, учените определят колко близкородствени са те. Анализ на данните, събрани от 149 болници в 10 държави, показва, че щамът FQR1 възниква в САЩ, откъдето бързо се разпространява по целия свят – през Швейцария до Южна Корея.
 
Щамът FQR2 възниква в Канада, като бързо преминава из цяла Северна Америка, Европа и Австралия. Месеци след появата му в Канада, щамът е засечен във Великобритания. Той навлиза във Великобритания през четири различни входни точки. Това показва колко силно взаимосвързано е всъщност здравеопазването в отделните страни и че то трябва да се разглежда цялостно в глобален мащаб.
 
Едновременната поява на два, а не на един резистентен щам, освен това, показва, че антибиотичната резистентност вероятно е много по-често явление, отколкото бе считано досега.
 
Clostridium difficlile е под активното наблюдение на изследователи по света от десетилетия. Те се надяват това да доведе до по-добро вникване в същността и механизмите на епидемичния процес и разработване на ефективни мерки за ограничаването му. 
 
Изследването е публикувано в Nature Genetics.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase