източник: Reuters

С консумацията на оранжеви на цвят плодове и зеленчуци, богати на каротеноиди, може да се намали рискът от рак на гърдата.

 
Проучване, обединяващо данните от предишни осем и резултатите от 3000 души, показва, че жените с по-високи нива на каротеноиди в кръвта са с по-нисък риск от туморни формации в млечните жлези.
 
Ефектът е най-силно изразен при естроген зависимия рак.
 
Към групата на каротеноидите се включват: бета-каротен - с високо съдържание в морковите и някои плодове, ликопен - в доматите, който напоследък бе изтъкнат като протективен фактор за рака на простатата, лутеин, който може да се набави от зелето, спанака, царевицата, яйцата, цитрусовите плодове и е с подчертана роля по отношение на зрението.
 
С консумацията на цитруси и моркови, които са с най-високо съдържание на каротеноиди, може да се намали и рискът от туморни образувания въобще. Каротеноидите насърчават правилната клетъчна комуникация, което е предпоставка за ограничаване появата на ракови клетки.
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of the National Cancer Institute.
 
Тютюневият дим разрушава структурата на каротеноидите и респективно тяхното действие. Поради тази причина е препоръчително пушачите и изложените на тютюнев дим да си набавят допълнителни и по-големи количества каротеноиди.
 
Редица проучвания са доказали, че консумацията на плодове и зеленчуци, богати на каротеноиди, помага при превенция на СПИН, заболявания на сърцето, астма, рак на шийката на матката, на ларинкса, белия дроб, простатата, кожата и др.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase