Снимка: Reuters

Всеки знае, че когато си купуваме нова дреха първо трябва да я изперем и след това да я носим. Всеки го знае, но понякога на всеки се случва да няма търпение и да иска веднага да се покаже на приятелите с новата придобивка. Или пък сме купили новата рокля в последния момент и нямаме време да чакаме да съхне. Причините може да са много да облечем току-що купена дреха, но последствието може да е едно – розов лишей.

Розовият лишей дебне не само в розовите дрехи, но и при всеки друг цвят нова дрешка.

Розов лишей (pityriasis rosea) – това е кожно заболяване. Смята се, че се причинява от вещества, които се използват при обработката на дрехи като например такива за стабилизиране на цветовете, за подобряване издръжливостта на материята, за дезинфекция – при дрехи втора употреба и други подобни.

Резултатът обаче е алергична реакция. Появява се петно около гърдите, след което много малки пъпчици се разпространяват по гърдите, раменете, гърба и по цялото тяло. По-обилно се разпространяват след къпане.

Розовият лишей често се среща при деца и при възрастни до 35 години.

Обикновено тези мини пъпчици не сърбят, не болят. Ако не сте много суетен и не отделяте прекалено много внимание на себе си, може и да не забележите този дребен проблем и той да премине незабелязано. Не е необходимо да се третира с нищо.

Но трябва да се избягва излагане на слънце, изпотяване, носене на синтетично или вълнено бельо. Препоръчва се да се облече най-обикновена памучна, бяла – неоцветявана тениска.

Да не се къпете. Поне не с шампоан, душ гел или сапун. Все пак в зависимост от сезона, трябва поне от време на време да се къпете, но да е само и единствено с вода, докато проблемът не отмине. Смята се, че благодарение на водата пъпките се множат и колкото по-рядко се къпете и то без сапун, толкова по-бързо ще ви мине. Ако пренебрегнете тези съвети обривът може да се увеличи драстично и да почувствате силен сърбеж.

В този случай трябва да се консултирате с кожен лекар и да ползвате цинкови пасти или ако случаят е по-тежък могат да ви предпишат антихистаминови блокери или кортикостероиди в ниски дози.

Но като цяло протичането на заболяването е леко и може да ви мине и за 2-3 месеца. На местата на обривите остава пигментация, която с времето изчезва.

Обикновено веднъж нападнати от розов лишей може да очакваме да не ни повтаря.

Някои лекари смятат, че розовият лишей е инфекциозно заболяване, причинено от вируси или бактерии. Възниква след остро възпаление на горните дихателни пътища и след като бъде излекувано се получава траен имунитет.

Първата версия все пак звучи по-безобидно и по-лесно можем да се предпазим. И винаги когато си купим нещо ново първо да го изперем, независимо дали е бельо, тениска или рокля. И най-вече да обясним на децата. Обикновено, когато не знаем, за този неприветлив розов лишей, често скланяме да им позволим да си облекат новата дрешка веднага, след като са я получили.

Затова – носете си новите дрехи, но винаги след пране.

Още интересна информация прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase