източник: Reuters

Електронен регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, започва да функционира от 1 януари 2013 г. 

Целта е да се повиши прозрачността и контрола при осигуряването на медицински изделия, както и рязко ограничение на възможностите за спекулации с техните цени, поясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. 
 
Проектът за създаване на електронна база данни на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, е на стойност 149 хил. лв. и се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. 
 
Регистърът ще съдържа информация за производителите, вносителите и дистрибуторите, технически характеристики, вид и продажна цена на всички медицински изделия, заплащани от НЗОК, Министерство на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, лечебни заведения за болнична помощ.
 
Към момента те са 137 000 и включват импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро, за лаборатории и др. Дава се възможност и за анализ, планиране, прогнозиране на потреблението на медицинските изделия.  
 
Списъкът ще бъде публикуван на интернет страницата на Изпълнителната агенция на лекарствата. Той ще бъде общодостъпен, с изключение на определена търговска информация. Продажната цена на медицинското изделие, посочена от самия заявител, е достъпна единствено за оторизираните институции. Ако цените, предлагани от различните заявители, са публични, е възможно договаряне и наддаване на цените, което се цели да бъде избегнато, разясни Весела Будинова от Изпълнителната агенция по лекарствата. 
 
До края на годината предстоят тествания на електронната система. „По-късно се надявам, че и пациентите ще имат достъп до информация за цените и техническите характеристики на медицинските изделия.“, уточни Десислава Атанасова. 
 
Стойностите, до които изделията се плащат с обществени средства, се определят по различен начин, в зависимост от институцията, която ги финансира. Дадена е възможност на НЗОК занапред да договаря отстъпки в цените на медицинските изделия, допълни здравният министър Десислава Атанасова. 
 
Според нормативни промени медицински изделия могат да се закупуват само от болнични аптеки. 
 
Още здравни новини можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase