източник: Reuters

Лъчезара Велева е биолог. Висшето си образование придобива в биологически факултет към Софийски университет, специалност "Молекулярна биология". Магистърската си степен защитава през 2008 г. към катедра "Биотегнологии", специалност "Екологична биотехнология".

В периода 2007-2008 г. работи в Института по микробиология, БАН (Секция "Екстремофилни бактерии"), където е част от научния колектив на изследователски проект по Национална програма "Геномика".
Част от екипа на САГБАЛ "Д-р Щерев" е от септември 2008 г.
 
 
Каква е връзката между начина на живот и репродуктивните способности при мъжете?
 
Връзката е многофакторна и индивидуална. Докато при едни хора, фактори като тютюнопушене, алкохол, кафе, неправилно хранене, стрес и др. не оказват съществено влияние на репродуктивните способности, то при други те са вероятна причина за инфертилитет. Да не забравяме, че около 25% от мъжкия инфертилитет е идиопатичен, т.е. без изяснена причина. Ето защо неизменна част от оценката на репродуктивното здраве на мъжа трябва да бъде неговият начин на живот - "лайфстайл". В тази връзка пациентите на САГБАЛ "Д-р Щерев" предоставят информация за вредни навици, минали заболявания, социално положение, която е важна част от диагнозата и подхода при лечението.
 
Какви са последиците от тютюнопушенето и приема на алкохол върху възпроизводителните способности?
 
Трудно е убеждаването на пациентите за нежеланите ефекти, които алкохолът и тютюнопушенето оказват върху правилното функциониране на организма, включително и способността на човека да се възпроизвежда.
 
Вредните ефекти от тютюнопушенето върху репродуктивните способности на мъжа и специално върху параметрите на спермата е широко дискутиран въпрос, но наличните данни са недостатъчни, непълни и донякъде неубедителни. Въпреки това, ако планирате бебе добър начин да започнете, е като се откажете от вредния навик. Тютюнопушенето се оценява, като най-силно отрицателно въздействащия фактор върху фертилността. 
 
Продължението на интервюто можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase