източник: Reuters

Депресията може да „изцеди” енергията и мотивацията, от които хората със сърдечни заболявания се нуждаят, за да подобрят състоянието си. 

Според проучвания сърдечноболните с депресия са по-малко склонни да приемат редовно лекарствата си, да се откажат от тютюнопушенето или да присъстват на сърдечна рехабилитация, а всички те са от значение за тяхното възстановяване и оцеляване.
  
Способността на човек да се възстанови от заболяване, има също толкова общо със състоянието на ума, колкото със здравето на сърцето, сочат изводите на учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско, които провеждат дългосрочно проучване за връзката между депресията и възстановяването от сърдечно заболяване.
 
Депресията не само изтощава, но може и да влоши хронично заболяване, подчертава д-р Мери Уоли, професор по медицина и епидемиология. 
 
Всяко сериозно заболяване се отразява на психиката на човек, но сърдечните заболявания оказват особено голям ефект върху психическото здраве, коментира психологът д-р Уейн Сотил. Това са групата заболявания, от които хората имат най-силен страх от внезапна смърт, допълва специалистът.
 
Хората в повечето случаи не признават, че са в депресия, а лекарите не винаги могат да я установят. Симптомите, например, на умора, могат да се дължат и на самото заболяване, след операция или поради странични ефекти от лекарства. 
 
Как може да се разпознае? Експерти смятат, че отговарянето на няколко важни въпроса помага за разграничаването на психическото състояние. Например, изпитва ли човек слаб интерес или нежелание да извършва определени дейности, чувства ли се апатичен, депресиран или безнадежден. 
 
Ако отговорите са положителни, е препоръчително да се потърси помощ от специалист по психическо здраве, подчертават специалистите. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase