Снимка: Reuters

Пробиотиците са бактерии, които подпомагат поддържането на баланса между микроорганизмите, съставляващи микрофлората на червата и ограничават растежа на патогенните.

 
Чревната микрофлора съдържа около 400 вида от този вид бактерии, като най-голямата група от тях представляват лактобактериите като Lactobacillus acidophilus. Тези микроорганизми се съдържат и в някои храни, които консумираме – добре известно е, че в киселото мляко има  лактобактерии, заради което е и препоръчвано като храна, поддържаща имунитета и при проблеми със стомашно-чревния тракт. Подобен е и случаят с маята, която е един вид колония от определен вид гъбички.
 
Не всички пробиотици могат да се използват при стомашно-чревни проблеми. Все още учените изучават свойствата на отделните видове срещу определени забовявания.
 
За сега е известно, че помагат за следните случаи: при и срещу диария, метеоризъм, спазми при прием на антибиотици. По принцип антибиотиците унищожават микрофлората ни, на което обикновено се дължат проблемите от страна на храносмилателната ни система при лечение с тях. Това предразполага към развитието на чревни инфекции. Консумацията на продукти или приемът на добавки, които осигуряват тези полезни микроорганизми за възстановяване на чревната микрофлора.
 
Още по темата може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase