Снимка: архив, Булфото

„Около 7000 недоносени бебета се раждат всяка година в България, а тенденцията е броят им да расте”. Това коментира Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца”, която беше учредена днес и ще работи в помощ на недоносените бебета в страната.

„Това на практика са около 10% от всички новородени в страната. Най-тревожна е статистиката в Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за България”, добавя Николова.

По думите й проблемът е актуален за целия свят. Всяка година в света се раждат 15 милиона недоносени бебета. От тях 1 милион умират, а много от оцелелите получават различни увреждания, които засягат нервната система, зрителни или слухови проблеми.

„В повечето случаи родителите са неподготвени за това, което се случва, и нямат никаква представа какво да очакват, какви са шансовете на бебето и т.н.”, коментира Надежда Дренска от фондацията.

В своята дейност фондация „Нашите недоносени деца” залага на професионална женска консултация, която да следи развитието на бременността и възможните усложнения, както и на осигуряването на обективна и подробна информация за състоянието на детето след преждевременното раждане.

Фондацията ще насърчава и майките да съхраняват и поддържат лактацията си (отделяне на кърма), а впоследствие и да кърмят проблемните деца.

Кауза на фондацията ще бъде и съхранението на млякото в неонатологичните отделения, вместо захранването с адаптирани млека. От структурата ще работят и за насърчаването на контакта между родителите и бебето.

Ключови цели на фондацията са и осигуряването на психологическа подкрепа за родителите, оптимална помощ и въвеждане на програми за ранна интервенция в цялата страна. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase