източник: Reuters

Електронните цигари все повече се отдалечават от представата за безопасна алтернатива на тютюнопушенето. Според ново изследване употребата им уврежда белите дробове.

 
Използването на електронни цигари е свързано с процеси в организма, които водят до абсорбирането на по-малко кислород от кръвта. Като цяло ефектът продължава около десетина минути, показват данни от научен доклад, представен на годишния конгрес на Европейското респираторно дружество във Виена.
 
Изследването на университета на Атина включва 8 души, които никога не са пушили, и 24 пушачи, от които 11 с нормална функция на белите дробове, а 13 - с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма.
 
С помощта на редица тестове изследователите измерват съпротивлението на дихателните пътища на участниците след употреба на елетронна цигара.
 
При всички доброволци устройството предизвиква незабавно увеличаване на съпротивлението на дихателните пътища, в продължение на десет минути, сочат резултатите.
 
Процесът е по-силно изразен при пушачите, в сравнение с непушачите, уточнява изследователският екип.
 
Необходими са още изследвания, за да се установи дали тази вреда има трайни последици върху функцията на белите дробове в дългосрочен план, казва проф. Христина Грацио от Европейското респираторно дружество. 
 
Наскоро се установи, че някои марки електронни цигари съдържат много високи нива на никотин - пристрастяващото вещество в цигарите, което е свързано и с развитие на рак.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase