Снимка: Reuters

Тъмните кръгове под очите са доста неприятни, смущаващи и придаващи нездрав вид на лицето. Често се свързват с липсата на сън, изтощение или прекарване на дълго време пред компютъра или телевизора. Въпреки това повечето специалисти отдават появата на тъмните кръгове на здравословен проблем, като анемия, дехидратация и чернодробни проблеми.

 
Най-общо тъмните кръгове или торбичките под очите се появяват вследствие на окислението на кръвта. Първо се получава тъмносиньо оцветяване, подобно на синина, след което се образуват и тъмните кръгове и подпухналия вид.
 
Ето и най-честите причини, водещи до появата на тъмните кръгове:
 
Стареене. Кожата, намираща се под очите е тънка и деликатна. С напредването на възрастта става още по-тънка и изисква повече внимание, особено по отношение на кръвоносните съдове в тази област, отговорни за появата на тъмните кръгове и подпухналостта.
 
Наследственост. Наследствената предразположеност също може да е причина за появата на тъмни кръгове. Поради предаваното през поколения слабо окисление на кръвта.
 
Хранене. Липсата на здравословна и питейна храна в менюто може да предизвика появата на подпухнал вид и тъмни кръгове. За да се избегнат, е желателно храната да е богата на витамини А, С, К, Е.
 
За какво още могат да са показател научете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase