източник: Reuters

Същата съставка в черния пипер, която ни кара да кихаме, всъщност ни поддържа фини, казват изследователи от наскоро проведено изследване. Пиперинът блокира образуването на нови мастни клетки, са категоричните изводи от научната дейност на изследователския екип. Ако това се докаже и в последващите изпитания, пиперинът може да бъде използван при терапията на затлъстяване и свързаните с него заболявания.

 
По думите на Уей-Хюн Парк от Sejong University, Сеул, Южна Корея пиперинът потиска диференцирането на мастните клетки, което и го прави подходящ за прилагане при подобни терапии.
 
Полезните ефекти на зърната и растението са познати от столетия и се използват в традиционната народна медицина на източните народи. Черният пипер е прилаган при диария, холера и други стомашно-чревни заболявания.
 
Известно е, че носи полезните си ефекти след като навлезе в кръвообращението. Чрез  лабораторни методи и компютърни програми сега учените разкриват механизма му на действие на молекулярно ниво – пиперинът се намества в генната експресия в мастните тъкани. 
 
Изследванията показват, че съставката влияе на активността на отговорните за формирането на мастни клетки гени. Ползата му е, че поставя верижна реакция, която пренасочва специализирането на клетките, коментират изследователите пред the Journal of Agricultural and Food Chemistry.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase