Снимка: Reuters

Шведски маси, отрупани с всевъзможни кулинарни изкушения… Често избираме почивката тип “ол инклузив“ заради разнообразието от храни, които можем да сложим в устатата си почти по всяко време на деня. В крайна сметка ваканцията е момент за удоволствия и пълен релакс. Подутият корем, газовете, киселините, тежестта и дискомфортът някак се преглъщат като неизменна част от „доброто” прекарване на почивните дни. Преяждането обаче крие редица опасности и не трябва да се свързва само с моментния дискомфорт. Какви са механизмите за регулиране на глада?

 
Вижте в следващите редове как хомеопатията помага в тази посока.
 
Сити или гладни
 
Дали сме сити или гладни решава един важен хормон в тялото ни, който носи гръцко име. В буквален превод той означава слаб. Това е лептинът. Наричат го още хормона на ситостта. Той се синтезира главно в клетки на бялата мастна тъкан, но малки количества се произвеждат и от черния дроб, яйчниците и плацентата по време на бременност. Лептинът казва на мозъка чрез хипоталамуса кога да спрем да се храним, защото нуждата от енергия вече е задоволена. Освен с тази важна мисия този хормон е натоварен и да помага за регулирането на метаболизма, растежа на костите, репродуктивната система, кръвната захар и кръвното налягане. Изтощителна диета? Нивата на хормона се занижават и при много жени това се отразява на месечния цикъл.
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase