Снимка: Reuters

Гъбичните инфекции по ноктите и краката са често срещан проблем, особено през лятото. Те засягат най-повърхностния, рогов слой на кожата.

 
За развитието на гъбички са виновни микроорганизми, използващи кожата като жизнена среда. Делят се на дерматофити, дрожди и плесенни. Спорите, чрез които се размножават, се разнасят лесно. Най-благоприятната среда за развитието им са топли, влажни и слабо проветрявани места, като бани, басейни и др. 
 
1. Как да разпознаем гъбичките?
 
Промяна на цвета и удебеляване на нокътя са ясни признаци за наличие на гъбички. Възможно е впиване в страните на пръстите при стъпалата, надигане и трошене на нокътната плочка. 
 
Гъбичките се разпространяват обикновено първо между пръстите, и по-точно в пространството между четвърти и пети пръст, последвани от това между четвърти и трети. 
 
Развиват се неприятни симптоми, като зачервяване и сърбеж, възможно е образуване на малки мехурчета и цепване на тъканта между пръстите.
 
Ако не вземем навременни мерки за ограничаването им и им осигурим подходяща среда за развитие, гъбичките постепенно обхващат цялото стъпало. 
 
2. Причини за появата им
 
Гъбичките могат да се дължат на вътрешно състояние на организма, на някакво заболяване. 
 
Важни са и външните фактори, лошият хигиенен контрол на обществени места, като басейни, съблекални, пробни, сауни и други, където често, без да се замисляме, стъпваме боси. 
 
Как да се справим с проблема може да нучите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase