Снимка: Reuters

Кайсиите са полезни за отслабването и поддържането на здравословно тегло. В 100 г пресни плодове се съдържат само 50 калории. 

 
Кайсиите са богат източник на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Коктейлът от полезни съставки помага за предотвратяване развитието на рак, намаляване нивото на „лошия” LDL холестерол и понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания. 
 
Плодовете са отличен източник на витамин А и каротини. Със 100 г пресни плодове си набавяме 64% от ежедневните ни нужди от витамина, изчисляват експерти. 
 
Витамин А има антиоксидантни свойства и е от съществено значение за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, образуването на кожата и лигавиците. 
 
Според изследване, публикувано в Archives of Ophthalmology, всекидневната консумация на три или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация. Състоянието е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.
 
Проучвания показват, че консумацията на плодове, богати на естествени каротини, защитава организма от рак на белите дробове.
 
Кайсиите съдържат витамин C, друг естествен антиоксидант. Витаминът е полезен за укрепването и поддържането на имунитета и предпазва от вредното действие на свободните радикали.
 
Вкусните плодове са добър източник и на минералите желязо, цинк, маниган, калций и калий, който помага за регулиране на сърдечната честота и артериалното налягане.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase