Снимка: Reuters

Шоколадът има положителен ефект за забавяне процесите на стареене, твърдят учени от Кеймбридж.

Според изследователите научното им откритие превръща сладкото изкушение в ценен антиейджинг продукт.
 
Технологията увеличава усвояването на какаови флаваноли, съдържащи се в шоколада. Те  подпомагат здравето на кожата и активират защитните й функции, което е от полза за забавяне процеса на стареене.
 
За целите на изследването учените обогатяват съдържанието на шоколад със съставката Coco-Lycosome. Това повишава мощността на какаовите флаваноли до 20 пъти, в сравнение с немодифициран шоколад.
 
Новата технология не оказва влияние върху вкуса или текстурата на шоколада, а добавената съставка е безопасна и одобрена от хранително-вкусовата промишленост, обяснява водещият изследовател д-р Иван Петяев.
 
Друго изследване на британски учени също установи, че консумацията на няколко парченца натурален шоколад всеки ден забавя процеса на стареене и предпазва от появата на бръчки.
 
В продължение на три месеца група доброволци консумират ежедневно натурален шоколад, друга – обикновен млечен. Резултатите от изследването показват, че кожата на участниците от първата група се справя по-добре с вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
 
Според експертите черният шоколад намалява и риска от развитие на рак на кожата.
 
Полезните свойства на натуралния шоколад се дължат на високото съдържание на антиоксиданти, смятат учените. Колкото по-висок е процентът на какао в сладкото изкушение, толкова по-силен е терапевтичният му ефект.
 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase