Снимка: Reuters
Говорейки на себе си, човек може да стимулира интелигентността си, смятат специалисти.
 
Поне веднъж на няколко дни на всеки човек му се е случвало да се обръща персонално към себе си. И въпреки че някой може да ви сметне за луд, че си говорите сам, учени са на мнение, че това помага за по-добрата концентрация, въображение и стимулиране на интелекта.
 
В проучване психолози поставят в дадени ситуации възрастни хора, които трябва да търсят нещо. Изследователите наблюдават, че те често си мърморят, докато отварят шкафове, хладилника и врати в търсене на дадения обект.
 
Резултатите показват, че говоренето на себе си помага на хората да се концентрират и да намерят търсения обект много по-бързо.
 
Речта не е само средство за комуникация, но и за излагане на аргументи, които засилват възприятието и мисловната дейност, обясняват специалисти.
 
Изказвайки мислите си на глас, ще забележите колко по-лесно тече мисълта и се достига до рационално и правилно решение на даден проблем или ситуация.
 
Изследователите се надяват на допълнителни проучвания в тази насока, които ще включат и сканиране на мозъка по време на вербалната комуникация на доброволците със самите тях.
 
По този начин ще се проследи участието на мозъчните пътища и ще се добие по-добра представа за случващото се и как то помага на интелекта и концентрацията.
 
Проучването е публикувано в онлайн изданието на сп. Experimental Psychology.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase