източник: Reuters
Всекидневният прием на аспирин предпазва от развитие на рак, според проучвания по темата. 
 
Ползата е от значение особено за хората, които са изложени на повишен риск от развитие на онкологично заболяване, казва водещият изследовател Петър Ротуел.
 
Учените от Оксфордския университет във Великобритания откриват още, че аспиринът понижава с около 40-50% опасността от развитие на метастази при онкологично болни. 
 
Това е особено важно, защото процесът на разпространение на рака към други органи е най-честата причина за летален изход от заболяването, уточнява Петър Ротуел. 
 
Според изследователския екип аспиринът може да бъде потенциално лечение на рак при пациенти, чието заболяване все още не се е разпространило.
 
Резултатите са публикувани в The Lancet.
 
Според предишни изследвания аспиринът има доказан положителен ефект при: 
  •  Рак на дебелото черво. Ежедневният прием на аспирин води до намаляване с 19% риска от развитие на полипите, които причиняват рак на дебелото черво, установяват учени. Това позволява на хората, изложени на риск от развитие на рак, да го използват като превантивно средство.
  •  Рак на стомаха. Изследване, обхващащо над 300 000 души на възраст между 50 и 71 години, показва, че приемът на медикамента веднъж седмично намалява опасността от някои форми на рак на стомаха. Според резултатите употребата на аспирин понижава с 36% случаите на рак в средната и долната част на стомаха.
  •  Рак на простатата. Друго изследване установи, че редовният прием на аспирин редуцира до 60% риска от рак на простатата при мъжете. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase