Снимка: Reuters

Редовната консумация на боровинки и ябълки е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2, според ново американско проучване.

Плодовете са богати на флавоноиди. Други изследвания сочат, че съставката помага за намаляване на риска от високо кръвно налягане и предпазва от развитие на сърдечно заболяване и рак.
 
Резултатите показват връзка, но не доказват, че плодовете са основна причина за предотвратяването на диабет, уточнява Ан Пен, научен сътрудник към Харвардското училище по обществено здраве.
 
Учените проследяват хранителните навици на приблизително 200 хил. здрави мъже и жени. Участниците попълват регулярно въпросници за начина си на хранене. Вземат се предвид и други рискови фактори, като телесно тегло, тютюнопушене и фамилна анамнеза за диабет.
 
За период от 24 години около 12 600 от участниците са диагностицирани с диабет.
 
Изследователите установяват, че консумиращите боровинки, два или повече пъти седмично, са с 23% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с тези, които не консумират плода. 
 
Също толкова ниска е опасността от заболяването при хората, чийто хранителен режим включва 5 или повече ябълки на седмица.
 
Според изследователите определени флавоноиди, съдържащи се в тези плодове, оказват благоприятно въздействие върху риска от диабет.
 
Резултатите са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase