източник: Dreamstime
Лешниците съдържат хранителни вещества, от съществено значение за поддържане на здравето. Ядките са източник на моно-ненаситени мастни киселини и есенциални мастни киселини, които помагат за понижаване нивата на "вредния" LDL холестерол и увеличаване тези на "добрия" HDL холестерол. 
 
Лешниците са богати на витамини B-комплекс, като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин и фолати.
 
Съдържат и полезните минерали манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен. 
 
В 100 г пресни ядки се съдържат 113 μg фолиева киселина, важна за профилактиката на вродени аномалии. Доказано е, че адекватният прием на витамина поне няколко месеца преди и в първите лунарни месеци след забременяването, драстично понижава честотата на вродените дефекти на невралната тръба и по-точно на spina bifida и anencephalia. 
 
Лешниците са отличен източник и на витамин Е, който има силни антиоксидантни свойства. 
 
Витаминът има важно значение за репродуктивната функция на организма, за синтензирането на полови хормони, необходим е за оплождането и износването на плода. Освен това подобрява цикрулацията на кръвта, необходим е за регенерация на тъканите. Понижава кръвното налягане. Предпазва от катаракта.
 

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase