Източник: Reuters

Дали правилно функционира обмяната на веществата при детето зависи от качеството на сперматозоидите при бащата, твърдят австралийски учени.

Екипът на д-р Мария Олсон Тиг от Университета на Аделаида представи резултати от проведено експериментално изследване на Международния конгрес по репродукция на човека в Мелбърн.

Учените са установили, че потомството на индивиди с богато на мазнини хранене проявява отчетлива склонност към инсулинова резистентност. Това е вид разстройство на обмяната на веществата, което се среща при диабет. Подобна зависимост не се наблюдава при хранене без прекаляване с мазни продукти при бащите.

Причината за изявата на здравословния проблем в поколението се оказват генетични промени в ДНК на сперматозоидите. Според изследователите влошеното качество на мъжката полова гамета вероятно се дължи на натрупването на мастни тъкани около тестисите.

Това за поред път показва целесъобразността от провеждането на генетични тестове на сперматозоидите при процедури на асистирана репродукция, както и ползата от придържането към здравословен начин на живот и балансирано хранене, смята д-р Тиг, цитирана от New Scientist.

Още полезни новини за здравето в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase