Източник: Reuters

Празничният период е голямо предизвикателство за хората, страдащи от алергии и астма, но симптомите могат да се облекчат с правилна превенция, твърдят алерголози.

Хранителните алергии могат да се обострят поради наличието на алергия към пшеница, соя, млечни продукти и ядки, съдържащи се в празничните гозби.

Препоръчително е да не се купуват готови кексове, баници или сосове и пюрета на прах. Стремете се да приготвите по-голямата част от празничната трапеза в домашни условия, особено ако в семейството има хора с диагностицирана алергия или астма.

Гостуването по празниците може да е проблемно за хора с кожни алергии или алергии към домашен прах.

Препоръчително е да носите свой собствен сапун, за да избегнете вероятността от обострянето на алергичен контактен дерматит.

При гостуването на хора с домашни любимци трябва да се вземат сериозни мерки за здравето. Дори и да се ограничи директният контакт с животното, при наличието на алергия, чувствителността е много по-голяма. Поради тази причина се препоръчва своевременен прием на антихистамини, назални спрейове и деконгестанти.

Медикаментите могат да облекчат симптомите, свивайки набъбналите носни мембрани, като по този начин улесняват процеса на дишане.

Когато някои от гостите има алергия е препоръчително домакинът да е предварително подготвен и да сведе до минимум наличието на различни алергени в дома.

Още полезни новини за здравето в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase