Източник: Reuters

Чаша кафе и аспирин облекчават махмурлука, съветват ни специалистите.

Според тях кофеиновата напитка е по-ефективна от алтернативни методи, като консумация на мед, сурово яйце и други.

Ефективността на кафето и аспирина се дължи на кофеина и противовъзпалителните съставки, които реагират с етанола в алкохола и по този начин му противодействат в организма.

Полученият при разграждането на етанола ацетат причинява неприятното главоболие. Нивото на ацетата е най-високо четири часа след консумацията на алкохол и именно тогава е най-целесъобразно да се вземат мерките срещу махмурлука.

Срещу него е важно да се приемат и достатъчно течности. Пиенето на вода, плодови сокове и богати на електролити течности, като подсолени маринати, супи, бульони, възстановяват водния баланс в организма.

Препоръчително е и да се избягват тежки, мазни и пикантни храни, които могат да раздразнят стомашната лигавица.

На какво се дължи махмурлукът?
 
Обезводняването е една от причините. Алкохолът е мощен диуретик и е основен фактор за учестена диуреза, отделяне на урина. Диуретичните свойства на спиртните напитки се дължат на индиректното им влияние върху хипофизата и хипоталамуса, освобождаващи хормона вазопресин, който има централна роля в контрола над образуването и отделянето на урина. Потискането му води до увеличаване отделянето на течности.

Когато загубата на течности чрез урината не се компенсира с прием на достатъчно вода, организмът се обезводнява, а дехидратацията води до главоболие, световъртеж, непоносимост към светлина и силен шум.  

Гаденето и повръщането и болките в корема се провокират от възпалението на лигавицата на стомаха, причинено от алкохола. Освен това той забавя изпразването на стомаха, което също може да обуслови гадене и повръщане. 

Алкохолът влияе и на фазите на съня, което нарушава нормалния цикъл на възстановяване на организма. 

Как да се предпазим от махмурлук?

  • Най-важната препоръка - не прекалявайте с количеството алкохол. Консумирайте напитките бавно и умерено.
  • Не смесвайте различни видове алкохол.
  • Не консумирайте алкохол на гладен стомах. Хапването, особено на по-мазни храни, забавя  абсорбцията му в стомаха. Така организмът разполага с малко повече време, за да осигури разграждането му.
  • Поемайте течности. Пиенето на много вода и плодови сокове, освен че предпазва от обезводняване, действа стабилизиращо на нивото на кръвната захар.
  • И нека не забравяме, че под умерен прием на алкохол се има предвид не повече от 340 мл бира, 143 мл вино или 43 мл концентрат на денонощие.

Още полезни съвети за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase