Снимка: Архив, Булфото

С 225 202 са увеличени направленията за консултация със специалист през 2011 г., спрямо 2010 г., съобщиха от
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Само за последното тримесечие на 2011 г. на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ са разпределени 51 557 броя повече направления за консултация със специалист спрямо определените за същото тримесечие на 2010 година. Увеличени са и средствата за медико-диагностични изследвания с 16,5 на сто.

От тази година направленията се разпределят по нов начин – не се взема предвид единствено броят на населението в региона, а се отчитат и неговите специфични характеристики – възрастова структура, вид населено място и други особености, обуславящи потреблението на здравните услуги.

Лекарите могат да преразпределят при нужда направления, предвидени за диспансерни прегледи, профилактика и рискови групи към такива за остри случаи и обратно, твърдят от пресслужбата.

И през тази година е запазена възможността договорните партньори да надвишават с 10% определените им направления и средства, без да ги компенсират, а отделно от това да могат да надвишават с още 15%, които да бъдат компенсирани в следващото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase