Снимка: Архив, Reuters

Турски хирурзи пресадиха матка на 21-годишна пациентка, съобщи Press TV. Жената е родена без репродуктивния орган. Операцията е била проведена на 9 август т.г. от специалистите от университетската болница Акдениз в Анталия. За трансплантацията е използван орган от починал донор.

Близо два месеца след операцията лекарите са на мнение, че са се справили с, характерната за такива случаи, реакция на отхвърляне на присадения орган. Пациентката вече има менструален цикъл. След няколко месеца лекарите планират да имплантират ембриони, получени чрез изкуствено оплождане още преди провеждането на операцията.

Това е направено с оглед на факта, че след операцията пациентката трябва да приема препарати срещу отхвърлянето на органа, които биха се отразили отрицателно на качеството на яйцеклетките й. По време на планираната бременност тези препарати ще бъдат сведени до минимум, за да се намали риска от увреждане на плода. След раждането специалистите възнамеряват да премахнат матката, за да не се налага на жената да приема медикаменти до края на живота си.

„Операцията беше успешна, но за истинско постижение ще можем да говорим, когато пациентката роди дете“, заяви един от хирурзите, участвали в интервенцията.

Първият опит за присаждане на матка бе проведен 2002 г. в Саудитска Арабия. Три месеца по-късно органът бе отстранен, заради образували се тромби. В момента подготовка за подобен вид операция се провежда в САЩ, Великобритания и Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase