Нарасналата честота на хранителните алергии се дължи на недостатъчния прием на омега-3 мастни киселини, съобщи ЮПИ. Този вид мастни киселини се съдържат в сьомгата, рибата тон, орехите, тиквените семки.

Изводите са направени след проведени експеУчените установили, че ако хранителният режим на майката включва определена група полиненаситени мастни киселини, като тези в рибата или ореховото масло, развитието на червата на бебето е различно. Смята се, че мастните киселини подобряват реакцията на чревните имунни клетки към бактериите и чуждите вещества, намалявайки вероятността бебето да страда от алергии.

Д-р Гаел Будри от френския Национален институт за агрономически изследвания в Рен и колегите й заявиха, че
добавки, съдържащи полиненаситени мастни киселини, в хранителния режим на майката правят червата на бебето й по-пропускливи. Това позволява на бактериите и чуждите вещества да проникнат по-лесно в кръвоносната система.

"Тогава те отключват имунния отговор и производството на антитела в организма на бебето, поясни Будри. В резултат имунната му система може да се развие  по-бързо, което води до подобряване на имунния отговор и до по-малък риск от алергии. Други изследвания показаха, че риба или орехово масло в диетата на майката може да направи бебето й по-умно. Констатирахме, че подобни добавки ускоряват също развитието на силна имунна система, което позволява да се предотвратят хранителни алергии."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physiology, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase