Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Данните от изследване на специалисти от ОАЕ показват, че шафранът – често използвана подправка, която придава цвят и вкус на храните, има защитен ефект срещу чернодробен рак, съобщи "Медикъл нюз тудей".

В медицински експеримент, проведен с мишки с предизвикан рак на черния дроб, учените са наблюдавали, че когато им се дава шафран, при гризачите се потиска разпространението на ракови клетки и се стимулира апоптозата – предизвиканата клетъчна смърт.

Чернодробният карцином е петото най-разпространено онкологично заболяване и третата водеща причина за смъртност от рак в света.

Предишни изследвания са показали, че шафранът съдържа антиоксидантни, противоракови и противовъзпалителни свойства.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase