Според италиански и испански учени половин кило ягоди на ден пазят оо диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, съобщи Нюзфуд.

Благоприятното въздействие върху здравето от ежедневното консумиране на половин кило ягоди на ден е било
установено от учени от Политехническия университет на област Марке, в Италия, и от техни колеги от университета в Гранада, в Испания.

Експеримент с 12 доброволци показал, че двуседмична ежедневна консумация на 500 грама ягоди увеличава в организма флавоноидите, които са мощни антиоксиданти средства, борещи се с така наречения оксидативен стрес - първата причина за преждевременното състаряване и за развитието на различни заболявания.

Сега специалистите проучват какво е влиянието на всекидневна консумация на по-малки количества ягоди, например 150 или 200 грама. Специалистите са насочили вниманието си и върху действието на различните сортове ягоди върху човешкия организъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase