Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Често мените позициите си по отношение на климатичните промени? Това не е за учудване, защото отношението ни към тях е в пряка зависимост от това дали денят е топъл или студен, пише сайтът Good.is.

Изследване на Колумбийския университет установи, че хората, които си мислят, че днешният ден е по-топъл от обикновено, имат по-големи шансове да са разтревожени от климатичните промени. За разлика от онези, които са посрещнали едно по-студено утро.

Авторите на проучването анкетирали 1200 души в САЩ и в Австралия, като ги запитали за отношението им към глобалното затопляне. В същото време те трябвало да изразят мнение дали днешната температура е по-висока или по-иниска от нормалната. Оказало се, че хората са много по-чувствителни към темата,когато физически усещат или предполагат някакво затопляне.

Забележително е колко пари и време харчат нашите общества, за да възпитават гражданите и да ги направят по-чувствителни към планетарните проблеми на климата, пише сайтът. А се оказва, че ние сме много по-податливи в позициите си, отколкото се предполагаше.

Те зависят от доста променливи фактори, като усещането ни за дневната температура. Сайтът припомни, че през 2010 година, с излизането от кризата, световните икономики са изпуснали безпрецедентните 1,6 гигатона въглероден двуокис в атмосферата. Но в по-студени дни тази заплаха със сигурност няма да ни се стори толкова
катастрофална, пише Good.is.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase