Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шведски учени доказаха, че пиенето на повече мляко и приемът на повече калций в организма не влияят върху риска от остеопороза и фрактури на костите, пише френското списание "Сианс е авнир".

Изследване на д-р Ева Варенсьо от университета в Упсала установи, че фрактури от всякакъв вид могат да се избегнат при дневното доставяне в организма на 750 милиграма калций. Но след този праг, колкото и да се увеличават дозите, той не заздравява костната система.

Ефектите на този елемент са доста дискутирани в последните години. В различните страни се препоръчват различни дневни дози калций - 700 милиграма във Великобритания, 800 в Скандинавските страни, 900 във Франция и 1200 в САЩ.

Шведските учени изследвали медицинските данни на 61 433 жени в периода между 1987 и 2006 година. Проучването обвързало приема на дневните дози с броя на фрактурите, менопаузата и други здравни критерии. От него става ясно, че само калцият не може да се пребори с проблемите на остеопорозата. Редовният му прием е важен за организма, но много често е надценен, допълва още БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase