Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изследователи от токийския университет Кейо са разработили бърз кръвен тест за откриване на депресия, чрез измерване на концентрацията на фосфорната киселина, пише в. "Дейли телеграф". Тестът ще помогне за ранната диагноза на депресивните състояние при редовните профилактични прегледи на пациентите.

Японските учени са установили пряката връзка между нивата на фосфорна киселина и депресията, като изследвали 66 души, 31 от които били с потвърдена диагноза за това заболяване. При тях екипът открил видимо по-ниски концентрации на етаноламин фосфат.

При измерването и интерпретирането на тези нива изследователите постигнали 82 на сто успеваемост за правилното диагностициране на заболяването.

Кръвните тестове за откриване на депресия, които учените разработваха досега, бяха значително по-бавни, тъй като при тях се правеше ДНК анализ на белите кръвни телца. Според изследователския екип новият тест ще предложи на
лекуващите лекари един лесен и бърз начин за обективна биологична диагноза на депресивните пациенти още в ранния стадий на заболяването. Японското откритие може да бъде пуснато на пазара в следващите две години, пише в. "Дейли телеграф".

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase