Жителите на кантона Цюрих днес са призовани да гласуват на референдум за така наречения туризъм на смъртта, съобщи  Франс прес.

На общонародното допитване жителите на кантона се произнасят дали на чужденци трябва да продължат да се разрешават асистираните самоубийства, както досега.

Инициативата за референдума е по идея на консервативните партии Федерален демократичен съюз и Евангелистката партия. Те искат да се наложи изискване на кандидатите за асистирани самоубийства да са живели поне година в кантона Цюрих, преди да могат да се възползват от предлаганата там услуга.

Швейцарската асоциация Динитас се прочу в последните 10 години с услугата подпомагани самоубийства, която предложи на повече от 1000 души, главно хора в терминална фаза на заболявания.
В Швейцария законите позволяват да се подпомагат самоубийствата, но при определени условия. Това подпомагане може да стане само по пасивен начин, чрез намиране на необходимите лекарства на човека, който иска да сложи край на живота си.

Активното подпомагане е забранено, тоест прякото даване на лекарствата на човека, който иска да се самоубие.
По данни на Динитас към края на 2010 г. 1138 души са се ползвали от услугата на асистираните самоубийства в Швейцария. Измежду тях 592 са от Германия, 102 от Франция, 118 от Швейцария, 19 от Италия, 18 от САЩ и 16 от Испания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase