Нова технология, разработена в Япония, даде шанс за лечение на безплодието. Групата под ръководството на Такехико Огава от университет на Йокохама е извлякла клетки от семенници и е култивирала за първи път сперматозоиди в лаборатория, съобщи сп. "Нейчър".

Сперматозоидите са били възпроизведени в "епруветки" от тестиси на новородени мишки, след което са били инжектирани в яйцеклетки. От тях са се родили 12 здрави малки - 4 мъжки и 8 женски. Всички те са били с нормални оплодителни способности и са били в състояние по-късно да се възпроизведат.

Ключът към успеха е, че учените са успели да осигурят повечето клетъчни компоненти на тестисите в лабораторни условия. Според специалистите техният метод при по-нататъшно усъвършенстване може да се приложи и при други бозайници.

"Искам да приложа метода върху други видове, в това число и хора" - казва Такехико Огава. Учените са постигнали и още един успех - тъканите от семенници са били замразени в азот за 4-25 дни, а след размразяване от тях също са култивирани нормални сперматозоиди.

Според японските учени резултатите от изследванията им ще са полезни при решаване на проблемите с безплодието, възникващи при някои пациенти, например при лечението на рак. Биолозите се опитват да произведат сперма извън тялото близо един век. Постигнатото в Япония е първият успех в тази насока.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase