Снимка: Булфото

Осем дома за деца до 3-годишна възраст у нас ще се деинституционализират, съобщиха от здравното министерство. Домовете са в Габрово, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Русе и Търговище.

Това ще стане по проект по Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 10 млн. лв.

Със средствата се предвижда тези домове да се пригодят за новите услуги, които ще предлагат като подкрепа и превенция на изоставянето, спешна закрила, заместваща грижа и др.

Ще се изградят центрове за консултиране на семейства в риск, за рехабилитация на болни малчугани, за майчино и детско здравеопазване.

Целта е възможно повече деца от домовете да се върнат в биологичните си семейства, а тези, за които това не е възможно, да бъдат осиновени или настанени в приемни семейства.

Децата, които не могат да бъдат отглеждани в семейна среда заради здравословното си състояние, ще живеят в коренно променени условия – центрове за настаняване от семеен тип, които ще се изградят по проекта.

За целия процес по деинституционализация на домовете ще се използват 16,5 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за разкриване и предоставяне на здравно-социални услуги. Проектите по това направление тепърва ще се финализират и предадат за одобрение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase