В шоколада има съставки, които въздействат на дейността на мозъка така, че създават чувство на удоволствие. От векове какаото се поднася като подарък на жените в Малайзия, Гана и Гватемала с цел повишаване на либидото. Не случайно, шоколадът се възприема и от нас като афродизиак, представа, чиито корени идва от Ацтеките. Самото наименование на шоколада - „горчива вода“ е наследство от техния език, а напитката индианците консумирали специално за по-висока сексуална издръжливост.

 1.
Не случайно шоколадът се приема за стимулиращо средство за начинаещите спортисти. Смята се, че шоколадът събужда същите еуфорични усещания, които се пораждат при бързо бягане. Веществата, които въздействат на централната нервна система, са 1,3,7-триметилксантин – всъщност, това е кофеин, който енергизира и ободрява. Триметилксантинът повлиява рецепторите на допамин и аденозин в мозъка, в отговор на което се продуцират допринасящите удоволствие вещества в мозъка, а пък вече известно е, че човек постига най-добрите си постижения, когато е влюбен.
 
2.
Знаете ли, че активна съставка на марихуаната тетрахидроканабинол-9 се съдържа в шоколада?
Канабиноидите са мастни киселини, които задействат CB1 и CB2 рецепторите. Те се намират най-вече във фронталната мозъчна кора и зони в мозъка, отговорни за паметта и моториката. Когато канабиноидите активират тези рецептори, чувстваме организма си като "прочистен" и отпочинал.

3.
Шоколадът има подобни на антидепресантите и стимулиращи нервната дейност медикаменти. Фенилетиламин се е възприело от хората като „веществото на любовта“. То се освобождава в мозъка, когато сме влюбени. Създава същия ефект като амфетамините, поради което се класифицира като халюциноген. Участва в процеса на синтезиране на веществата на удоволствието и любовта – допамин и серотонин. В големи количества има същото въздействие като екстази.

Един продукт, който насища кръвта с толкова много ендорфини и хормони, свързани с удоволствието, няма начин да не е е предпочитан и поставян на пиедестал от хората. Защо обаче след като съдържа вещества, които се намират в екстазито, морфина и марихуаната, той не е забранен?! Въпросът е, че тези съставки са в ограничено количество в шоколада, поради което той не може да се възприема като наркотично средство, приемът му да бъде ограничаван, възприеман за вреден от медицинска гледна точка или за продукт, принадлежащ към фармацевтичната индустрия. Дори консумирането на цял шоколад не може „да ни извади от релси“, а само приятно да ни "опияни", следователно той е „наркотикът“, който можем да си позволим...

За съжаление обаче така както при ежедневната употреба на цигарите, кафето, енергийните напитки, алкохола, организмът ни привиква и към ефекта на шоколада. Какво всъщност прави шоколадът с мозъка ни?
Веществата в шоколада действат по два начина в мозъка: свързват се с рецептора, от което следва синтез на невротрасмитери на удоволствието като допамин или предотвратяват повторното усвояване на невротрасмитери. По този начин концентрацията на веществата на удоволствието в кръвта остава висока. Това обаче може да се постига само при висока консумация на шоколад. Когато обаче по-високата концентрация се предлага постоянно, рецепторите в мозъка стават резистентни към въпросните вещества, не се постига свързване между тях и в крайна сметка постигане на „химията на удоволствието“. В природата на организма е да балансира процесите на обмяната на веществата, затова сигурно е, че той ще намери начин да потисне дейността на рецепторите, в следствие на което да се нормализират нивата на синтезиране на „хормоните на удоволствието“.

Ефектът е в наш ущърб, губим чувствителността си към шоколада, привикваме към еуфорията, лишаваме се от удоволствие... Така че действително няма смисъл да прекаляваме и привикваме организма излишно към високата му консумация. Важно е да го използваме от време на време, в точните моменти...

Още съвети за здравословно хранене

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase