Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Опасността от грипна пандемия не е отминала, макар че миналата година вирусът H1N1 бе по-малко смъртоносен от очакваното, съобщи АФП.

Грипният вирус H2N2, появил се за пръв път през 1957 г., причини смъртта на между 1 и 4 милиона души през въпреки кампаниите за ваксиниране.

Изследвания показаха, че повечето хора над 50 години са съхранили някакъв имунитет срещу вируса, който продължава да се разпространява у птици и свине. По-младите хора обаче са особено уязвими към H2N2.

"Вирусът H2N2 застрашава общественото здравеопазване и може отново да се появи, предупреди ръководителят на едното изследване Гари Ноубъл от Националните здравни институти на САЩ. Правителствата, Световната здравна организация и фармацевтичните лаборатории трябва да са заемат с кампания за ваксиниране."

Още по темата
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". В рамките на другото изследване екип под ръководството на Рам Сасисехаран от Масачузетския технологичен институт в Бостън е идентифицирал мутация на вируса H1N1/2009, която може да увеличи способността му да заразява.

Нужно е непрестанно наблюдение над вируса и мутацията му, отбеляза Сасисехаран.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase